1 lesson Digitale geletterdheid middelbare school
Looking for interactive lesson materials Digitale geletterdheid for middelbare school? Browse ideas for online lesson plans Digitale geletterdheid from other educators.
Lesson plan with 1 Lesson
Docentenhandleiding: Leer te onderzoeken
Digitale geletterdheid - informatievaardigheden - klas 1
Digitale geletterdheidMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1
Module informatievaardigheden klas 1
In de module informatievaardigheden klas 1 gaan de leerlingen aan de slag met informatievaardigheden. Ze worden bewust van de grote informatiebehoefte die de mens elke dag heeft.In les 1 maken de leerlingen kennis met drie verschillende onderzoekers. Deze onderzoekers zijn een rode draad door de module. De leerlingen leren zichzelf kennen als onderzoeker en doorlopen elke les nieuwe stappen die je nodig hebt om informatie te verwerken. Hiermee verbeteren de leerlingen hun informatievaardigheden. De opdrachten die de leerlingen elke les krijgen zijn uit te voeren als losse opdrachten of als opdrachten die elkaar opvolgen. Les 2, 3 en 4 eindigen de leerlingen met het maken van hun persona kaart. De persona kaart pitchen ze in les 5 aan klasgenoten. De module bestaat dus uit de volgende onderdelen:uitleg over de verschillende onderwerpenopdrachten m.b.t. de informatievaardigheden de persona kaart een pitch
SLO onderwerpen informatievaardigheden
In deze module komen de volgende onderwerpen vanuit SLO naar voren. Voor specificaties bekijk het document onderaan de pagina om te zien welke leerdoelen bij welke les horen. Kan, uitgaande van een gegeven of zelf geformuleerde (onderzoeks)vraag nauwkeurig bepalen wat de informatiebehoefte is. Kan bepalen welke bronnen informatie kunnen verschaffen voor het beantwoorden van een vraag. Kan bepalen of de benodige informatie ook daadwerkelijk beschikbaar is en waar Kan een effective en efficiënte zoekstrategie opstellen.Kan de zoekstrategie, zo nodig, bijstellen.Kan de voor het beantwoorden van een vraag of probleem benodigde informatie verwerven en daaruit een selectie maken.Kan de informatie beoordelen op bruikbaarheid, betrouwbaarheid en representativiteit. Kan de gevonden informatie zodanig ordenen dat deze bruikbaar is voor het beoogde doel. Kan informatie interpreteren, analyseren en synthetiseren. .Kan een beargumenteerde conclusie trekken / antwoord formuleren. Kan een passende (schriftelijke of mondelinge) presentatievorm kiezen Kan gebruik maken van een adequate bronvermelding. Kan het product beoordelen op relevantie, bruikbaarheid en betrouwbaarheid. Kan het doorlopen proces evalueren.